Kohtaamisia kahviklubilla

klubilaiset

16.1.2024

Osana Mobile Futures tutkimushanketta teemme yhteistyötä Oulun kaupungin Monikulttuurikeskus Villa Victorin kanssa. Vuosi sitten joulukuussa järjestimme palaute/ideatuokioita, joissa Villa Victorin kävijät saivat antaa palautetta ja kertoa ideoistaan taidetta hyödyntäen. Työpajat tuottivat paljon erilaisia ideoita. Yksi usein toistuva toive oli, että Villa Victorissa olisi jokin paikka, johon voisi tulla keskustelemaan toisten ihmisten kanssa. Asiakkaat ehdottivat myös, että olisi vielä mukavampaa, jos keskustelun lomassa voisi nauttia kahvia. Niinpä yhdessä Villa Victorin työntekijöiden kanssa tartuimme tähän ideaan ja käynnistimme Villa Victorin kahviklubin. 

Klubi tapaa keskiviikkoisin klo 14-16 Villa Victorin "akvaariotilassa". Klubi on kaikille avoin keskustelutila. Kävijöitä klubilla on ollut hyvin vaihteleva määrä. Toisinaan olemme keskustelleet vain viiden henkilön kesken, kun toisinaan paikalla on ollut yli 20 henkilöä. Mukana klubilla on myös juttelemassa Mobile Futures -tutkija (tai tutkijoita) ja Villa Victorin työntekijä Kazza Al-Hasane.  Myös muut Villan työntekijät, kuten Veli-Pekka Pelkonen ja Riikka-Maija Gardemaister piipahtavat usein klubilla tervehtimässä. Klubilla on aina jotain pientä ohjelmaa, kuten runoilua, käsitöitä tai infoa työnhausta Oulussa, mutta klubille voi tulla myös vain hengailemaan, juomaan teetä tai kahvia ja erityisesti juttelemaan muiden ihmisten kanssa. Kielinä klubilla ovat pääasiallisesti suomi ja englanti, mutta opiskelemme usein myös kävijöiden omia äidinkieliä. Klubin kevään alustava ohjelma löytyy tämän postauksen lopusta. Tervetuloa Villan Kahviklubille!

Ennen joulutaukoa koristelimme klubilla pipareita Mobile Futures Oulun -hankkeen toisen johtajan, Seija Jalaginin avustuksella (alla kuvia tästä kerrasta)

Klubin kävijöiden ajatuksia kahviklubista:


"Kahviklubilla on kivaa koska saa tutustua uusiin ihmisiin ja puhua suomea ilman pelkoa."


"Tänään on mukava päivä minä menen kirkkoon, sitten kun loppui kirkossa minä menen Oulun Villa Victoriin, minä juon glögiä koska sää on tänään tosi kylmä."


"Tykkään kovasti kahviklubista, koska täällä on lämmin ilmapiiri ja porukka on tosi positiivinen. Täällä voi turvallisesti puhua suomeksi."

"Minulle klubilla käyminen on ollut erittäin virkistävää. Työskentelen Mobile Futures -hankkeessa tutkijana. Tutkijan työ on välillä yksinäistä, kun pääasiallisena seuralaisena toimivat tutkimusaineistot ja artikkelit. Joudun usein kiirehtimään, jotta ehdin klubille, mutta perille päästyäni olen täynnä iloa ja energiaa. Klubi antaa minulle mahdollisuuden pysähtymiseen erilaisten tutkijan työhön liittyvien hulinoiden keskellä. Nautin erityisesti tästä klubin tarjoamasta mahdollisuudesta pysähtyä kohtaamaan uusia ihmisiä ja jo tutuiksi tulleita klubilaisia. "

Iida


"Pakolaisuutta työkseen tutkivana on mukava käväistä kahviklubilla ja tutustua uusiin oululaisiin, jotka tulevat niin monista eri maista ja puhuvat monia kieliä. Pienten puuhien lomassa saa kuulla tarinoita siitä, mitä nämä uudet kaupunkilaiset toivovat tulevaisuudelta, millaisia töitä tai opiskelupaikkoja he tavoittelevat, millaista osaamista heillä on jo kosolti, miten elämä Oulussa on lähtenyt käyntiin. Samalla tapaillaan uusia sanoja ja opetellaan ylittämään kielirajat. Naurua ja hymyjä näkee usein. Ihan parasta on saada kokea, miten mutkattomasti ihmiset kohtaavat toisensa, kun vaan annetaan tilaisuus - aika ja tila - kahvitella, pysähtyä ja jutella yhdessä."

Seija

Keskiviikkoisin klo 14-16, Villa Victorin "akvaariossa", osoitteessa Torikatu 10, Oulu (ellei toisin mainita)

Kevään alustava ohjelma:

17.1. Kahviklubin elokuviltapäivä

24.1. Kiipeilyä Kaamoksella (ennakkoilmoittautuminen, osallistumismaksu 5€)

31.1. Mitä Oulussa voi tehdä?

7.2. Käsityöpaja (tuo oma käsityösi tai tee jotain klubin tarvikkeista)

14.2. Ystävänpäivän pelipäivä Villa Victorissa

21.2. Keilailua Alppila Bowling -keilahallilla (ennakkoilmoittautuminen, kenkien vuokra 2€)

28.2. Luetaan yhdessä ja keskustellaan. Novellikokoelma: Odotan Aurinkoa

6.3. Hiihtoloma: ei erityistä ohjelmaa, voit silti tulla keskustelemaan

13.3. Valokuvaustyöpaja

20.3. Hiihto/luistelu/mäenlasku: Heinäpään urheilukeskus. Luistimet, sukset tai pulkan voi lainata jo etukäteen (tai käymme yhdessä lainaamassa) liikuntavälinelainaamosta. Laina-aika kolme viikkoa.

27.3. Vierailija, ParasRakas -museo hankkeen projektipäällikkö, museolehtori Karoliina Autere

3.4. Otsikko: Keskustelua kaipauksesta : Mitä asioita ikävöit/kaipaat aikaisemmasta kodistasi/asuinpaikastasi? Voit tuoda mukanasi jonkun esineen tai kuvan, joka muistuttaa sinua tästä asiasta.


10.4. Lempikirjani: esittelemme toisillemme lempikirjojamme

17.4. Luovan alan vierailija: Tanssija, tanssin opettaja Nella Turkki

24.4. Tanssitaiteilija ja tanssin opettaja Nella Turkki pitää tanssillis-teatterillisen työpajan

1.5. Vappu - Oulu10 suljettu, ei kahviklubia

8.5. Minun sukuni - tehdään oma sukupuu: Historian lehtori Seija Jalagin

15.5. Lintujen bongausta Nallikarin luontopolulla

22.5. Minun sukuni - tehdään oma sukupuu: Historian lehtori Seija Jalagin

29.5. Biisityöpaja - tehdään yhdessä Kahviklubin oma biisi - ei vaadita ennakkotaitoja / Tai vierailu taidemuseoon

5.6. Oulun historiaa kävellen (Sään salliessa. Sateen sattuessa jutellaan historiasta ja Oulusta sisällä.)


Ota yhteyttä: iida.kauhanen@oulu.fi


Tervetuloa klubille nauttimaan hyvästä seurasta, keskusteluista sekä kahvista tai teestä!